Yangına Dayanıklı Yalıtım Malzemesi Kullanmanın Önemi Nedir?
Yangına Dayanıklı Yalıtım Malzemesi Kullanmanın Önemi Nedir?
Günümüzde yalıtım, tüm binalara uygulanması zorunlu olan bir özellik olarak ön plana çıkıyor. Binaların hem dış cephesinde hem iç bölgelerinde sıcaklığın muhafaza edilebilmesi için kaliteli bir işçilik ile uygulanıyor. Tabi bu uygulamalar kaliteli malzemelerin kullanılması ile de üst seviyelere çıkarılmaktadır.
Yeni yasalar ve teknolojiler, modern ve kaliteli binaları da beraberinde getirdi. Yeni binaların yapımında insanların konforunun yanında tasarruflu oluşu da büyük önem kazandı. Özellikle enerji tasarrufunun ön planda olduğu yeni binalarda dış cephe yalıtımına büyük önem verilmektedir. Kalın straforlar ve yangına dayanıklı malzemeler sayesinde dışarıdan gelecek soğuk hava dalgaları engellenmektedir. Yine aynı mantıkla içerdeki sıcaklık muhafaza edilir ve dışarı çıkması engellenir.
Evlerin kışın sıcak, yazın ise serin olmasına etki eden bu yalıtım sistemi güvenlik açısından da önemlidir. Eğer yangına dayanıklı kaliteli malzemeler kullanılır ise yangınların büyümesinin önüne geçilebilir. Köpükler, yangın fitilleri gibi yangına dayanıklı malzemelerin yanında gizli giyotin malzemesi ile de pencereler güçlendirilmektedir.
Yalıtım Nedir?
Binalarda kullanılan izolasyon sistemi sadece sıcak veya soğuk koruması için yapılmamaktadır. Aynı zamanda gürültünün engellenmesi için de engelleyici malzemeler kullanılarak binalar güçlendirilmektedir. Yani kısacası izolasyonun yapılış amacı insan sağlığını ve güvenliğini korumaktır. Bu nedenle de kaliteli izolasyon malzemelerinin kullanılması son derece önemlidir.
Yalıtım Çeşitleri Nelerdir?
Binaların inşaatı sırasında uygulanan birden fazla izolasyon sistemi vardır. Bunlar binaların farklı yerlerinde kullanılmaktadır. Bu izolasyon çeşitleri;
1- Isı Yalıtımı
Bina içindeki sıcaklığı muhafaza etmek ve bina ömrünü uzatmak için bu izolasyon sisteminin yapılması zorunludur. Binanın sağlığını koruduğu gibi bu sistem insanların da sağlığını korumaktadır ve konforlu bir yaşam sunmaktadır. Enerji tasarrufu sağlayarak hem maddi fayda sağlamaktadır hem de çevreye faydalı olmaktadır.
2- Su Yalıtımı
Su sızıntısı ve nem binayı yıpratan ve öldüren en tehlikeli sorunlardır. Kaliteli bir izolasyon ile binanın kullanım süresi uzatılmaktadır. Su borularının geçtiği alanlar güçlendirilerek temelin ve duvarların çürümesi engellenir.
3- Ses Yalıtımı
Gürültü kirliliği günümüz kalabalığında ve teknolojisinde en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dışarıdan gelen araba gürültüleri, makine gürültüleri, insan sesleri kaliteli izolasyon malzemeleri kullanılarak üretilen pencere kayıtları sayesinde dışarıda kalmaktadır.
4- Tesisat Yalıtımı
Isıtma ve soğutma sistemlerinin yalıtımı için de izolasyon uygulanmaktadır. Bu sayede tesisatların kullanım ömürleri ve kalitesi uzatılmaktadır.
5- Yangın Yalıtımı
Yangın felaketi, en çok başımıza gelen kazalardandır. Eğer binaların yapımında kullanılan malzemeler yangına dayanıklı olmaz ise felaketin boyutu büyümekte ve istenilmeyen sonuçlar elde edilmektedir. Bunun önüne geçmek için izolasyon sırasında yangına dayanıklı köpükler ve yangına dayanıklı fitiller kullanılmalıdır. Bu malzemeler yangının harlanmasının önüne geçerek felaketi önlemektedir. İnsanlara belirli bir zaman kazandırmaktadır ve birçok kişinin hayatı kurtarılmaktadır.